19 mars 2011

Demokrati & mänskliga rättigheter

Att svenskt bistånd skall vara mer värdebaserat som Jan Björklund idag uttalar är en liberal ståndpunkt som jag sympatiserar med.
Folkpartiet vill att Sverige tredubblar demokratibiståndet som idag är ett bistånd på omkring 365 Mkr. Det demokratibiståndet går till demokratiska krafter i diktaturer för att uppmuntra den demokratiska utvecklingen i dessa länder.
Att Egypten och Tunisien direkt får ta del av en ökning av demokratibiståndet är viktigt för den fortsatta demokratiska utvecklingen i dessa länder.

Försvarsmaterialexportens regler behöver skärpas - Sverige måste vara noggrannare med vem vi säljer till - även här ska ett demokratiperspektiv alltid finnas, vi bör införa strängare regler som förhindrar att Sverige säljer till diktaturer. Att Sverige tidigare har sålt till stater som inte har ett demokratiskt styre är naturligtvis olämpligt och därför bör nu reglerna stramas upp så att vi förhindrar att det sker igen. Du kan se och höra Jan Björklund tala om vapenexporten om du klickar här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ähh, sänk biståndsbudgeten istället. Att skicka pengar till folk är oftast ett otroligt resursslöseri. Vill man hjälpa skall man ge folk möjligheter. Inte pengar. Se till att EU inte förstör för andra länder genom att försvåra export till oss t.ex. Gratis pengar är inte värda något för den som får det. (Undantag för katastrofbistånd naturligtvis. )

Bistånd handlar mycket om ett antal engagerade människor som vill vara generösa med andras pengar. 1%-målet är absurd. Det visar att det viktiga är inte vad man uppnår, bar man bränner pengarna!

Försvarsmatrialexportreglerna ligger i samma moralhykleri-härad. Det är ingen idé om vi i Sverige inför högre moraliska regler än vad omvärlden har. Säljer inte Sverige så säljer Fransmännen, Kineser etc. Det är bara en regel som skall få engagerade att känna sig som bättre människor utan att göra någon konkret nytta. Den som vill ha tag i vapen får det i alla fall.

Det är beklämmande att se hur så många människor fokuserar på symbolfrågor istället för att fokusera på att åstadkomma riktiga förändringar.

Ta pengarna från demokratibiståndet och lägg dem på energiforskning. Då får du garanterat demokrati fortare. Varje gång du åker till macken skickar du bistånd till jordens diktaturländer. I princip är det bara länder med stora naturtillgångar som kan få de nödvändiga inkomsterna som krävs för att upprätthålla ett system som är dålig på att producera varor och tjänster. Det är ingen slump att det är Tunisen och Egypten med avsaknaden av naturtillgångar som det blev en revolution nu senast.