13 mars 2011

Återerövra skolan från kommunerna

Som folkpartist är det svårt att inte drömma om att skolan återigen ska bli statlig då kommunaliseringen ju lämnat en hel del övrigt att önska under åren.
Tack vare utbildningsminister Jan Björklund kommer dock reformerna i snabb takt nu, en ny skollag, det nya betygssystemet, en ny gymnasieskola, lärlingsutbildningar, den nya lärarutbildningen och dessutom lärarlegitimationen.

Tack vare att vi nu har en Skolinspektion som granskar har vi även satt fokus på det faktum att det finns problem inte bara i den kommunala skolan utan även i friskolorna (jag har bloggat om detta tidigare). För barnens skull är det viktigt att det inte finns några dåliga skolor, för att höja läraryrkets status tror jag det är viktigt att skolan återigen förstatligas.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter mycket bra det där med att lämna över skolansvaret till staten. Det känns lite konstigt att det är ett gäng med lokala politiker som till stor del är amatörer (fritidspolitiker) har så stort ansvar för hur skolan skall bedrivas.

I Nora skall vi av någon konstig anledning satsa 3 milj extra på kultur i skolan medan andra kommunen inte gör det. Om det skulle vara viktigt med kultur i skolan borde det komma alla svenska barn till godo. Nu känns det konstigt att vi i Nora verkar vara en av de få som inser det.

Det är bättre att vi satsar ordentliga resurser på att komma fram till vad som är viktigt i skolan och sen genomför vi det i hela Sverige. Staten borde ta hand om skolan med andra ord.