05 maj 2011

Småföretagen ger de nya jobben!

Småföretagarbarometern visar att det skapats ca 40 000 nya jobb i år och fler jobb väntas det blir. Uppgången kan dock bromsas av att det finns risk för brist på arbetskraft och då bromsas tillväxten.

Jag har skrivit om det förut, det faktum att det finns arbetssökande och arbeten som dessvärre inte matchar varandra. Det är en stor utmaning att i en växande ekonomi som Sveriges kunna hitta rätt kompetens för företagen så att de kan fortsätta att utvecklas och skapa nya jobb. Bristen på arbetskraft verkar öka och det innebär att företag tvingas tacka nej till order. Tre av tio företag uppger att de har sagt nej till order på grund av brist på arbetskraft. Jämfört med den förra mätningen visar Småföretagarbarometern att arbetskraftsbristen ökar i alla sektorer utom i byggbranschen.

Här måste alla parter som är involverade bli bättre på att matcha arbete och arbetstagare med varandra, skolan måste bli bättre på att informera om vilka yrken som har behov av förstärkning och företag måste bli bättre på att ta emot och skapa lärlingsplatser och ev ha mentorer för nyanställda. Viktigt är givetvis även en bra kontakt med skola och universitet för att gemensamt i dialog söka nya vägar på arbetsmarknadens största utmaning.

Inga kommentarer: