04 maj 2011

Ska äldre kameraövervakas...?

På gårdagens nyheter fanns ett inslag om kameraövervakning av äldre som ersättning för hemtjänstens besök på natten. Personalen som testat detta tyckte att det fungerade bra, de äldre som intervjuades tyckte genomgående inte att det kändes bekvämt och var rädda för att detta så småningom kommer att ersätta den mänskliga kontakten.

Själv tycker jag att det känns förfärligt utifrån just det mänskliga perspektivet. För mig blir det så uppenbart att vi måste öka attraktiviteten för de yrken som finns inom hemtjänst och/eller äldreomsorg så att fler vill arbeta där. Vi står inför en gigantisk utmaning med den äldreboom som kommer samtidigt som undersköterska kommer att vara ett bristyrke om vi inte gör insatser nu för bättre arbetsförhållanden, karriärutvecklingsmöjligheter och högre löner. 

En kollega till mig som har vårderfarenhet menade dock när vi diskuterade detta att det finns fördelar i den nattliga kameraövervakningen. Kameran slås på när besöket skulle ha gjorts och på så sätt skaffar sig hemtjänsten snabbt en överblick samtidigt som personen som är berörd slipper väckas av att hemtjänstpersonalen skramlar med nycklar och tassar in i lägenheten. Jag är trots allt inte helt övertygad, vad tycker du?

1 kommentar:

Anonym sa...

Kamera på natten låter förträffligt. Som vanligt har vi inom politiken inte tillräckligt med resurser. Om det enda man skall göra är att gå in och titta till en person är det inte försvarbart att inte utnyttja tekniken. Det måste vara bättre att använda dessa resurser till dagtiden då personer är vakna.