02 maj 2011

Konsumtion & jämställdhet

En artikel i dagens SvD får mig att fundera över vår konsumtion. Många som köper dyra märkesvaror har säkerligen en tro på att varorna är tillverkade under goda förhållanden, med bra arbetsvillkor.

Istället visar nu internationella textil-, beklädnads- och läderarbetarefederationen som granskat 83 fabriker i Indonesien, Sri Lanka och Filipinerna på raka motsatsen. Usla villkor, dåliga löner, osäkra anställningsvillkort och omänskliga bestraffningsåtgärder om produktionsmålen inte uppnås. Du kan läsa hela rapporten här.

Dessa förhållanden är naturligtvis fullständigt oacceptabla. Dessutom drabbas kvinnor hårdast då så mycket som 85 % av arbetsstyrkan består av unga kvinnor ex i Sri Lanka. Arbetsgivare ställer krav på att de helst inte vill att medarbetarna skall vara gifta, vissa av bolagen nekar gravida (efter graviditetstester !) anställning och könsdiskriminering är vanligt förekommande.

Tyvärr är detta inte något som är ovanligt eller sällan förrekommande i branschen utan rapporten menar att de slavliknande villkoren verkar vara en norm inom industrin då företagen som granskats alla har valts ut slumpmässigt.
Så hur ska jag som konsument kunna göra rätt val? När kommer det en rättvisemärkning inom kläd- och skobranschen som hjälper oss att sålla agnarna från vetet? Vem vill konsumera lyxvaror på andras bekostnad?

Inga kommentarer: