21 maj 2011

Ja till ett europeiskt FBI!

Efter en fantastisk dag i trädgården där vi fått massor gjort har det grillats lax och njutit av middagen utomhus. Nu tänker jag låta dig ta del av Jan Björklunds nyhetsbrev där han bland annat skriver om att det behövs ett europeiskt FBI, inte fler stängda gränser modell Danmark:

Den fria rörligheten är en av grundbultarna i det europeiska samarbetet. Människor ska kunna röra sig fritt inom unionen. Folkpartiet har under lång tid varit pådrivande för den fria rörligheten, för Schengenavtalet och för en fördjupad europeisk samverkan. Vi ogillar förslag som innebär inskränkningar i den fria rörligheten.

Den danska regeringen har, som en eftergift till Dansk Folkeparti och Pia Kjærsgaard, föreslagit att skärpa gränskontrollerna till sina grannländer. Det är ett förslag som sänder helt fel signaler om hur länderna i Europa ska förhålla sig till varandra. Med största sannolikhet är det dessutom ett slag i luften.
En ökad dansk gränskontroll kommer drabba alla som sköter sig, arbetspendlar eller bara reser mellan Danmark och Sverige. Men det har liten sannolikhet att stoppa organiserad brottslighet, vilket är tanken, som till exempel barnpornografi, terrorism och penningtvätt. Att stoppa organiserad brottslighet från grunden - både i och även utanför Europa – kräver snarare samarbete än fler nationella initiativ.
Jag välkomnar EU-kommissionens granskning av det danska förslaget och krav på ytterligare klargöranden. Det är viktigt att den danska regeringen i samråd med kommissionen ser över förslaget.
Sverige behöver verka för att Europa tar krafttag mot brottsligheten. EU behöver en smartare och starkare organisation – ett europeiskt FBI. En europeisk polismyndighet som har yttersta ansvaret för brottsutredningar som gäller flera länder och en polisstyrka som kan hjälpa medlemsländer när det behövs. Sverige bör också arbeta för att det kommer till stånd en gemensam europeisk åklagarmyndighet med rätt att bedriva förundersökningar och beordra spaning och tillslag i flera länder samtidigt.
Vi får inte vara naiva. Narkotikasmuggling, terrorism, penningtvätt, organhandel och människosmuggling är alla exempel på internationell brottslighet som dagligen pågår i Europa. Det är ett ökat europeiskt samarbete som är förutsättningen för att bedriva brottsbekämpning från grunden i Europa. Inskränkt rörlighet är fel väg att gå.

Liberala hälsningar,
Jan Björklund

Inga kommentarer: