17 maj 2011

Dåliga enskilda avlopp, finns dom?

Tro mig, det gör de! Även i Nora kommun finns det enskilda avlopp till fastigheter som inte uppfyller kraven på rening, där orenat avlopssvatten rinner rakt ut i Norasjön eller i annat vattendrag.
Totalt räknar man med att det finns fler än 850 000 fastigheter, av dessa är omkring 500 000 permanentbostäder, i Sverige som saknar anslutning till kommunalt reningsverk. Då har ägaren istället en slamavskiljning, en infiltrationsanläggning, markbädd och ibland även ett minireningsverk.
Förbättrad rening av små avlopp räddar hav, vår Östersjö exempelvis. Men framförallt har reningsåtgärderna positiv inverkan på den egna badviken, den egna brunnen och den egna dricksvattentäkten.
Kvarnarna mal dock alldeles för långsamt och åtgärdstakten hos miljönämnderna för att hitta bristerna måste öka, annars kommer det att ta uppemot 90 år innan man har kommit runt och tittat på alla avlopp.
Kanske är det dags att regeringen sätter till ett stimulanspaket för att öka takten på utbytet av undermåliga avlopp. Samma modell har framgångsrikt använts för att byta ut oljepannorna och sänka radonhalten i inomhusluften i våra bostäder. Mer måste göras för att i förlängningen rädda ett av världens mest utsatta och förorenade innanhav - Östersjön!

Inga kommentarer: