10 maj 2011

Tydligare krav på alla förskolor i nya skollagen

Idag låter jag dig ta del av jämställdhetsminister Nyamko Sabunis nyhetsbrev:

Förskolan spelar en nyckelroll i samhället för att barn från alla typer av hem ska ha jämlika chanser inför skolstart. Och en femtedel av alla förskolebarn går i en fristående förskola. Därför är det oroande att många kommuner brister i sin granskning av dessa förskolor.
En av fem kommuner gör ingen tillsyn alls, enligt en rapport som Skolinspektionen presenterar idag. Kommunen, som ansvarar för tillstånd och bidrag till förskolorna, vet ofta inte hur barnen har det. Så får det inte gå till. Jag hoppas att denna rapport blir en väckarklocka för många kommunpolitiker.

Jag vill poängtera att generellt sett är föräldrar till barn i fristående förskolor minst lika nöjda som de med barn i kommunala förskolor. Både kommunala och fristående förskolor är viktiga för att vi ska kunna erbjuda alla barn förskoleplats i tid, och för att föräldrar ska kunna välja en typ av förskola som passar just dem och deras barn. Fristående förskolor har också gjort det möjligt de som arbetar i förskolan att välja arbetsgivare eller starta eget. Det gynnar kvinnors företagande.

Från regeringens sida har vi redan tidigare sett varningssignaler när det gäller tillsynen av fristående förskolor. Lagstiftningen har inte varit tillräckligt tydlig. Därför har vi förtydligat kraven i den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli. Då blir det samma krav på fristående som på kommunala förskolor. Läroplanen kommer att gälla fullt ut även i fristående förskolor, och vi ställer krav på att alla förskolor har ett systematiskt kvalitetsarbete. Dessutom ger vi kommunerna möjlighet att utdöma vite till de förskolor som inte rättar till sina brister.
Jag vill också nämna vikten av att personal i alla förskolor känner sig trygga i att slå larm om missförhållanden. Jag vet att det inte är så idag. Från regeringens sida vill vi införa en anmälningsplikt, en lex Sarah i skolväsendet, och jag menar att den ska gälla även fristående verksamheter.
Många kommuner behöver få hjälp med att bygga upp ett bra tillsynsarbete. Skolinspektionens rapport innehåller rekommendationer för hur tillsynsarbetet kan förbättras och utgör ett bra hjälpmedel för det fortsatta arbetet. Det är också positivt att Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas riksförbund redan har tagit initiativ till en serie konferenser för att stödja både kommuner och fristående skolor i deras respektive ansvar.

Förskolan erbjuder en av de mest omtyckta offentliga verksamheterna. Den ligger i topp när Svenskt kvalitetsindex mäter kundnöjdheten. För att fortsätta upprätthålla detta förtroende är det viktigt att tillsynen fungerar. Kommunerna måste säkerställa att verksamheten i både kommunala och fristående förskolor är trygg och håller god kvalitet. Den ska främja lek, kreativitet och stimulera till lustfyllt lärande och allsidig utveckling.


Vänligen,


Nyamko Sabuni

Inga kommentarer: