18 maj 2011

Betyg & gränskontroll

Vädret har varit nästan lika ruggigt idag som igår. Trots att jag har hämtat krolliljor och även sten till dammen vill vårkänslorna inte riktigt infinna sig...
Så dax att blogga lite -dagens inlägg får handla om två så skilda saker som gränskontroller och möjligheten för elever att överklaga sina betyg.

Det första är enkelt -när det gäller idéen om gränskontroller så vill jag sälla mig till Sveriges EU-minister som menar att det inskränker rörligheten i EU och det känns inte rätt. Just nu när stödet för EU är som starkast, i alla fall i Sverige, verkar detta vara ett steg helt i fel riktning. Det troliga är dessutom att det strider mot EU:s regler för den fria rörligheten. Här är det befogat att framföra kritik från vår svenska regering till Danmark, speciellt med tanke på att det är våra svenska gränser man avser att kontrollera!

Det andra är svårare - att få möjligheten att överklaga sin betyg verkar vid första påseendet så självklart. Det handlar om rättssäkerhet för eleverna, även om det sällan talas om det så förekommer det mobbing mot elever, av lärare, vilket innebär att risken finns att elever blir orättfärdigt behandlade. Det känns först enkelt för en liberal att ställa sig på Luf:s sida, mot partiledningen, i detta.

Men, som alltid har myntet två sidor - det Jan Björklund så riktigt påpekar - att lärarna ska vara lärare och inte byråkrater är viktigt i sammanhanget! Redan idag har lärarna ett stort dokumenteringsansvar som ofta lyfts upp i samband med att jag träffar lärarkåren. Det tar mycket tid i anspråk, hur ska det göras på bästa sätt, det finns för få datorer på skolorna etc.
Om någon utomstående i efterhand ska ges möjlighet att bedöma elevers prestationer kräver detta mycket omfattande och noggrann dokumentation av lärarna. Det innebär att ännu mer av skolans resurser kommer att gå åt till byråkrati. Lärarförbundet hävdar, mycket riktigt, att lärare redan idag enligt skollagen är skyldiga att ändra felaktiga betyg. Lärarförbundet har även ett förslag på att betygssättning alltid skall göras tillsammans med en kollega för att förbättra rättssäkerheten. Räcker det??

Inga kommentarer: