23 maj 2011

Överdriv lagom!

Som folkpartistisk skolpolitiker är jag förstås en varm anhängare av friskolor.
När friskolor etableras innebär det oftast att friskolans elever lär sig mer, att föräldrar och lärare är nöjdare, att verksamheten är effektivare, och just mångfalden skänker glädje och utveckling. Detta hänger givetvis ihop med kortare beslutsvägar, ett närmare engagemang då du som förälder till barn på en friskola ofta får vara med och städa, snickra och måla eller engagera dig på andra sätt för att få ekonomin att gå ihop. Kravet på föräldraengagemang innebär att du känner en större delaktighet och följdaktligen blir du en självklar del av föräldragruppen på friskolan och en självklar del av engagemanget kring ditt/dina barns utbildning.

De flesta friskolor ingår inte i stora vinstdrivande koncerner utan är små enskilda skolor som drivs av engagerade lärare och pedagoger som vill dela med sig av sitt engagemang. Deras etablering på orten innebär valfrihet för barn och föräldrar och innebär oftast att redan bra kommunala skolor blir ännu bättre.
Visst finns det avarter bland friskolorna likväl som i den kommunala skolan men de är lika vanligt förekommande som stora vinstdrivande friskolekoncerner....En uppmaning till partierna på vänsterkanten - sluta upp med hetsjakten på friskolorna! Visst ska friskolor kontrolleras, det är lika självklart som att lärarnas status och löner måste höjas! Men att backa tillbaka till tiden före friskolornas engagerade etableringar vore ett stort misslyckande för våra barns utbildning...

Inga kommentarer: