För närvarande är kungahuset i fokus på ett mindre smickrande sätt och både statskicket som sådant och kungens vandel diskuteras flitigt i press, i sociala medier och bland medborgare i kungariket Sverige.
Jag anser dock att vi alltför enkelt blandar ihop ett ifrågasättande av kungens moraliska och etiska principer med diskussionen om monarki som statskick.
Uppdraget som kung eller drottning i kungariket Sverige innebär att vara neutral och opartisk, att stå höjd över politiska konfilkter och inte ta ställning i samhällsfrågor.
Personligen förespråkar jag att krav ställs på en hederlig vandel och att vara ett gott föredöme, exempelvis på jämställdhetens område för en person som skall representera Sverige både inrikes och utrikes och som är "avlönad" av skattemedel genom sitt apanage. Kungahuset skall förtjäna folkets förtroende.
Jag är rojalist och anser att debatten snarare skall handla om att utreda vad som kan styrkas i de beskyllningar som förts fram än om monarkins vara eller inte vara. Om beskyllningarna visar sig vara korrekta bör det tas en diskussion om lämpligheten i att kungen sitter kvar, eller om han kanske bör stiga åt sidan och efterträdas enligt successionsordningen. Som sagt, kungahuset skall förtjäna folkets förtroende...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar