15 maj 2011

Märkligt (s)...

Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande och vice ordförande skriver idag en debattartikel  i Svenska Dagbladet. Ämnet är barnfattigdom, ett angeläget ämne som är viktigt att diskutera.
Det jag tycker är märkligt är dock det faktum att socialdemokraterna, som är det parti som innehaft regeringsmakten längst och i över 60 år obrutet i Sverige, först nu kommer med åtgärdsförslag till hur barnfattigdomen kan bekämpas...Ett av de viktigaste argumenten i artikeln är att barnfattigdomen hänger samman med om föräldrarna kommer ut på arbetsmarknaden och om de har tillgång till barnomsorg. Ett annat viktigt argument är  sambandet mellan barns fattigdom och kvinnors svaga ställning på arbetsmarknaden med osäkra anställningsförhållanden, deltidsarbete och låga löner.

Här menar jag att socialdemokraterna har haft hela sin långa regeringsperiod på sig att förändra kvinnors svaga ställning på arbetsmarknaden, deras osäkra anställningsförhållanden, låga löner och många gånger deltidsarbete. Jag hävdar att det finns en stor grupp kvinnor som (s) för länge sen, både på kommunal nivå och på riksnivå hade kunnat lyfta betydligt och det är alla de kvinnor som arbetar inom vård och omsorg.
Alltför ofta erbjuds dessa kvinnor en osäker timanställning, en timanställning där ingen procentuell sysselsättningsgrad är garanterad, där lönerna är låga, där delade turer fortfarande tillämpas och där även fasta tjänster företrädesvis är på deltid istället för heltid.
Hur kan det komma sig att socialdemokraterna under sitt tidigare långa och obrutna maktinnehav aldrig lyft frågan om kvinnors svaga ställning på arbetsmarknaden och hur detta relaterar till barnfattigdom??

1 kommentar:

Bertil Törestad sa...

Du är så typiskt politisk av dig.
Pratar om vad andra borde gjort för länge sedan. Vad har du själv gjort i frågan?