19 maj 2011

Konsulter för miljoner

Oerhört trist och i högsta grad graverande för tidigare majoritet i Nora är artikeln i dagens nummer av Nerikes Allehanda då det har uppdagats att Nora kommun handlat konsulttjänster för oerhört mycket pengar utan att ha gjort en upphandling.

Att använda sig av konsulttjänster är inte fel och ibland rent nödvändigt i en organisation, felet som begåtts är att Nora kommun inte har gjort någon upphandling utan enbart vänt sig till en leverantör och handlat långt över det som är tillåtet utan ett upphandlingsförfarande (= 5 basbelopp). Det innebär att inga andra leverantörer har fått chansen att svara på en upphandling och det innebär oxå att priset inte har kunnat förhandlas. Så är det givetvis inte OK att hantera skattepengar!

Ett steg i rätt riktning är det givetvis att en upphandling nu genomförs och att en rekryteringspolicy nu är på plats i kommunen som kommer att styra upp rekryteringsprocesserna på ett tydligare sätt. Jag förväntar mig även en genomlysning av orsakerna bakom den sneda fördelningen av konsultkostnaderna mellan förvaltningarna i kommunen.

Inga kommentarer: