01 maj 2012

En bra dag för svensk ungdom

Häromdagen kom beskedet att även Kommunal nu inför möjligheten till ungdomslöner för de ungdomar som ännu inte har något arbete att gå till. Tillsammans med Metall och Handels kommer nu även den kommunala sektorn att kunna anställa ungdomar där handledning/utbildning är en väsentlig del av arbetsdagen.

Det här är ett stort genombrott och min bestämda uppfattning är att det alltid är bättre att man som ungdom har ett jobb att gå till än att gå på socialbidrag. Alla arbetsgivare som jag har varit i kontakt med har samma uppfattning, att gå hemma under en lång period utan fasta rutiner är förödande.

Tanken om ungdomslöner väcktes på Folkpartiets riksmöte i mars och efter att Lennart Gabrielson (Fp) tog initiativet att införa detta i Sollentuna har det motionerats om detta i mängder av kommuner runt om i Sverige. Även i Nora lämnade Folkpartiet liberalerna in en motion på fullmäktige i februari. Nu när flera fackförbund har tagit med detta i sin avtalsrörelse hoppas jag att det snart blir verklighet.

Självklart är detta inte det enda som behöver göras för att ungdomar ska komma i arbete. I den rapport "Unga ska ha jobb" som Folkpartiet presenterade förra veckan finns det fler insatser som vi beskriver som nödvändiga. Är du intresserad av att få ett ex av den, hör av dig till mig!

Inga kommentarer: