10 maj 2012

Ingen riktig våldtäkt...?

I kvälls sänds reportaget "Ingen riktig våldtäkt" som berör frågan om att alltför många unga utsätts för övergrepp av jämnåriga. Antingen verbala övergrepp eller fysiska övergrepp av en jämnårig dvs. våldtäkt.

Det verkar som om begreppet våldtäkt behöver förklaras - det är väldigt sällsynt att våldtäkter sker ute, som ett överfall, med mycket våld, av en vilt främmande människa.
Det allra vanligaste är att en våldtäkt sker i hemmet, av någon som du redan känner, av någon som är jämnårig. Definitionen av en våldtäkt är att du blivit utsatt för sex mot din vilja. Så enkelt men också så svårt...

Många som har utsatts vågar inte anmäla, vågar inte berätta för någon vuxen, just för att de har en bild av vad våldtäkt är som inte stämmer med vad de själva upplevt. Rädda Barnen menar att vi måste utbilda och informera kring detta.
Både ungdomarna och dem som arbetar med ungdomar måste få en tydligare bild av vad som faktiskt är en våldtäkt. Idag skuldbeläggs ofta tjejen, för vad hon hade på sig, för att hon var full, för att hon gick hem själv, för att hon inte skrek och slogs när hon utsattes för våldtäkten.

Det är dessa attityder som vi måste komma tillrätta med - det är aldrig ditt fel för att du har utsatts för ett fysiskt övergrepp, oavsett var det skett och vem som gjorde det! Din kropp är din kropp!

Inga kommentarer: