20 maj 2012

Kul, billigt och miljövänligt

Allt fler säger nej till överkonsumtion och tar sikte på att avstå slit och släng mentaliteten. På Facebook frodas grupper där du kan byta till dig begagnade möbler och prylar istället för att köpa nytt, du behöver inte ens pengar utan förhoppningsvis behöver den som har det du behöver något av det du har hemma.

Vi blir alltmer uppmärksammade på att vi slänger mycket mat, mat som fortfarande är ätbar men där datumet har gått ut. Någonstans på vägen till landet "Välfärd" har vi tappat bort eller glömt att vi har egna smak och luktsinnen som går att använda...Det sägs att vi slänger så mycket som en tredjedel av all mat vi handlar, det känns naturligtvis otroligt slösaktigt när en stor del av världens befolkning svälter...

Det senaste för att protestera mot överkonsumtionen är det som kallas för "containerdykning" som utförs av (ofta) unga människor som alltså plockar upp den mat som affärerna slängt. Affärerna kan inte sälja varor med utgånget datum trots att dessa varor ofta har flera dagar kvar av "bäst före datum".
Många har gjort det till en sport att köpa så lite som möjligt då det mesta går att hitta i dessa containrar - allt i från frukt, mejerivaror och bröd går att hitta vid ett dyk i containern. De unga som Na har intervjuat säger att de aldrig blivit sjuka av maten, "vi äter inte det som är dåligt". De tycker att containerdykningen är en kul, billig och miljövänlig föreeelse.

Polisen menar att det är svårbedömt om detta är en olaglig företeelse och miljökontoret i Örebro vill inte rekommendera containermat.
Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker än, men visst är det bra att fenomenet med all mat vi kastar blir uppmärksammat. Känns dock inte (än) som att jag vill sälla mig till containerdykarna...

Inga kommentarer: