03 maj 2012

Apropå pressfrihet

Idag är det pressfrihetens dag, en dag som instiftats av FN. I Sverige är vi ganska unika, bara 17 % av jordens befolkning har möjlighet att uttrycka sig fritt! 

För oss är det så självklart att vi kan uttrycka oss fritt och pressfrihet är en grundbult i en demokrati.

Men helt nära oss, i stater inom EU, är pressfriheten hotad och yttrandefriheten inskränks. Du kan läsa här vad EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson skriver om detta i SvD.

Albert Camus har sagt " en fri press kan vara god eller dålig, men en sak är säker, utan frihet kan den aldrig bli annat än dålig".

Denna dag går mina tankar till svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslat i tio och ett halvt år utan rättegång i Eritrea. Vi vet mycket lite om hur han har det, om han lever...Rättssystemet har inte fungerat, ingen rättegång har hållits, ingen vet vad han sår åtalad för.

Mina tankar går även till journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien för terrorbrott, de har dömts till 11 års fängelse. De har kontakt med yttervärlden, de får besök och har möjlighet att skriva och skicka brev vilket gör deras situation annorlunda än Isaaks.

Men, de är alla journalister vilket är orsaken till att de sitter fängslade, de har använt sig av det fria ordet för att göra sig hörda, det är deras brott...

Inga kommentarer: