25 december 2011

Julhälsning från Jan Björklund

Vänner,
Tiden går fort och så här vid slutet av året kan det vara dags att se tillbaka och summera det år som vi har bakom oss. 2011 var minst sagt ett intensivt år och jag hoppas att alla nu får tillfälle att vila ut under helgerna.
2011 ska minnas för den våg av demokrati och yttrandefrihet som sköljde över världen med sitt ursprung i den tunisiske frukthandlaren Mohamed Bouazizi . Hans tragiska död var början på den kamp för demokrati och yttrandefrihet, den arabiska våren, som präglat regionen sedan dess.
Kraften i protesterna har fått flera av arabvärldens diktatorer på fall. Khadaffi, Ben Ali och Hosni Mubarak tillhör nu historien. Utgången är dock fortfarande mycket oviss i dessa länder. Det har visat sig vara en lång och krokig väg mot demokrati och yttrandefrihet. Vad som dock är glasklart är att den arabiska våren har visat att drivkraften för demokrati, yttrandefrihet och utveckling finns över hela världen. I alla människor. Den går inte att stoppa.
Jag vill också passa på att nämna att 2011 varit det största reformåret i skolans värld sedan folkskolan infördes 1842. En ny gymnasieskola, lärlingsutbildningar, nya läroplaner med tydligare kunskapskrav och betygskriterier är på plats. Vi har infört högre kunskapskrav och fler nationella prov. En ny betygsskala används nu för första gången tillsammans med tidigare betyg. En ny lärarutbildning med högre krav och en helt ny lärarlegitimation är på plats. Från första juli har vi en helt ny skollag i Sverige.
Det kan låta som att vi nu lutar oss tillbaka. Men låt mig säga att det är min bedömning att de reformer vi nu genomför inte räcker för att Sveriges skolresultat återigen ska vara bland de allra främsta. Det behövs mer. Men nu tar vi en välbehövlig jul- och nyårsledighet och återkommer med nya krafter in i nästa år.
Jag vill önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Jan Björklund

Inga kommentarer: