06 december 2011

Ännu en politiker som (s)kor sig på systemet...

Häromdagen avslöjade lokalradio och -tidning att ännu en fd.politiker valt att starta eget företag för att på så sätt kunna plocka ut den pension han har rätt till efter femton år som politiker i sin tidigare hemkommun.
Eftersom han valt att arbeta via sitt eget bolag som konsult, istället för att ha en anställning i det kommunala bostadsbolaget i Hällefors, så tjänar han hundratusen kronor mer under en period om tre år än om han varit anställd VD.

Som alltid försvarar sig vederbörande med att det är så regelverket fungerar, läs mer här. Nu är det dock nya tider och nuvarande socialdemokratiska kommunalråd i Katrineholm menar att det kan bli frågan om att betala tillbaka delar av pensionen. Visst är det dags att se över de avtal som finns för politiker som går i pension - arbetslinjen måste gälla alla!

Skattereglerna säger att en VD som inte är tillfällig ska vara anställd och om så hade varit fallet skulle bolaget ha betalat ca tvåhundratusen i arbetsgivaravgifter.Frågan är om BOAB hinner höra av sig till Skatteverket innan Skatteverket hör av sig till BOAB? Kanske är det dags att återuppta användningen av en riktigt, hederlig, gammaldags moralisk kompass igen?

Inga kommentarer: