11 november 2011

Obligatorisk A-kassa - en bra idé!

Folkpartiet liberalerna driver i regeringen på för ett införande av en obligatorisk A-kassa. Trygga skyddsnät vid sjukdom och arbetslöshet är viktiga frågor för Sveriges liberala parti. Alla skattebetalare i Sverige delar på kostnaden för två tredjedelar av arbetslöshetsföräkringen, oavsett om de själva är medlemmar i en A-kassa eller inte. Då är det rimligt att alla får ta del av försäkringen.

Idag fungerar socialtjänstens försörjningsstöd som en alternativ A-kassa för dem som av olika anledningar inte är medlem i ett fackförbund eller en A-kassa. För unga som ännu inte kommit in ordentligt på arbetsmarknaden kan det vara svårt att prioritera den kostnaden som det innebär att vara med i facket eller A-kassan.

Sverige har en allmän sjukförsäkring så varför inte en allmän A-kassa? A-kassan är en social försäkring och bör i likhet med andra sociala försäkringar betalas solidariskt med skatten. Dessutom bör det vara självklart att man inte ska behöva vara fackligt ansluten för att kunna känna trygghet vid en eventuell arbetslöshet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Obligatorisk A-kassa är bra utifrån rent ekonomisk vetenskap.

Försäkringar som en A-kassa är fungerar inte tillfredsställande då de som har låg sannolikhet att behöva försäkringen inte är med. Vi kan jämföra med hur illa sjukförsäkringarna fungerar i USA. Om bara de som tror sig behöva försäkringen är med betyder det att försäkringspremierna blir väldigt höga eftersom man inte kan sprida ut kostnaden på många försäkringstagare som inte behöver försäkringen.

Anonym sa...

Borg skulle aldrig tillåta ett till synes socialistisk förslag om det inte fanns ekonomisk teorier i botten.