09 februari 2011

Hemkommen igen efter två dagars konferens & kickoff med bästa kollegorna. Härligt och inspirerande att träffa alla och planera kommande mål och aktiviteter. Denna gång var vi på Lanna Lodge, strax väster om Örebro, ett ställe jag verkligen kan rekommendera! Fräscha rum och konferenslokaler, supergod mat, mycket bra service och ett härligt spa, vad mer kan man begära?
Möjligtvis att våren snart aviserar sin ankomst - jag längtar!

I söndagens SvD fanns en intressant debattartikel apropå ungdomsarbetslösheten med anledning av att Sverige är ett av de sämsta länderna i Europa vad gäller att ge unga människor jobb.
I Södertälje startas ett intressant samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och näringslivet i syfte att halvera arbetslösheten bland unga människor inom loppet av tre år. Glädjande tycker jag, som anser att vi måste samarbeta över gränserna för att lösa arbetslösheten. Det är ett enormt resursslöseri på många sätt att låta unga människor ambitioner med att skapa sig en karriär, ett vuxenliv och en framtid sluta med att de istället får gå på försörjningsstöd.

Problemen med den höga ungdomsarbetslösheten har hittills setts enbart som något för Sveriges riksdag och regering att lösa. Men jag tror, precis som ambitionen nu är i Södertälje, att fler måste samarbeta för att hitta kreativa lösningar...
Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det en arbetskraftsbrist som företagen redan nu måste förhålla sig till. Kan företagen locka till sig ungdomarna på olika sätt redan idag så kan man ha försäkrat sig om personal imorgon. Att få in ungdomar skapar ofta nytänkande, kreativa lösningar och kanske även helt nya affärsidéer på sikt. Att ta in ungdomarna i god tid ger även utrymme för att utbilda i specialistkompetenser som företagen har behov av. Idag finns en stor grupp arbetssökande som inte matchar den kompetens som näringslivet söker - här kan utbildningsinsatser vara en framkomlig väg.

Samarbete mellan näringsliv och samhälle kan vara modellen för att utrota ungdomsarbetslösheten i Sverige. En utmaning som fler inom näringslivet borde anta!

Inga kommentarer: