04 februari 2011

Barn i kläm

Rädda Barnen kritiserar Sverige för att inte följa artikel 4 i Barnkonventionen vilket vi naturligtvis skall ta till oss. Även om Sverige faktiskt hör till de länder där barns intressen tillvaratas på ett mycket bra sätt, inte minst om vi jämför oss med många andra länder.
Men visst är det fruktansvärt att barn kommer i kläm på grund av att deras föräldrar påverkats negativt av den ekonomiska krisen som vi upplevt sedan 2008, eller påverkats av andra skäl som är lika individuella som människorna.

Att barnen kommer ikläm i fattiga familjer beror dels på att den försörjningsstödsnorm som finns idag inte tar hänsyn till vad som kallas "skälig levnadsnivå". En sådan självklar sak som du och jag tar för givet - Internet och dator - ingår inte i vad Socialtjänstlagen benämner skälig levnadsnivå. Trots att vuxna behöver den för informationssökning och för att betala räkningar, trots att barn förväntas ha en dator att använda i skolarbetet.
Socialstyrelsen gjorde en översyn av just begreppet försörjningsstödsnorm 2007 och kanske är det dags att uppgradera riksnormen som ett steg på vägen att utradera barnfattigdomen i Sverige. Detta som ett led i att inte låta barnen bära de vuxnas börda.

Inga kommentarer: