07 februari 2011

Nolltolerans mot mobbing

Jag har skrivit om det förut men det förtjänas att påpekas igen, vi skall i Nora, och i Sverige, ha en skola med nolltolerans mot kränkningar.



Men, vi har en lång väg att gå – barn- och elevombudsmannen Lars Arrhenius och hans medarbetare räknar med att under året ta emot omkring tusen anmälningar om kränkningar i skolan.
Kränkningarna är vanligast i grundskolan, bara ett fåtal anmälningar kommer in som handlar om elever i förskolan eller gymnasiet.
Till detta kommer det faktum att kränkningarna på nätet ökar som en fortsättning på mobbingen i skolan. Självklart är det enklare att kränka på nätet, det får en enorm spridning och kränkningarna finns kvar under en lång tid. Nätkränkningar är vanligare bland flickor än bland pojkar. Även här har skolan ett ansvar att agera.
Självklart är det de vuxnas ansvar att skapa en skolmiljö som är trygg och fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandlingar. Alla barn har rätt till en trygg skolgång.

Om något händer skall de vuxna ta reda på vad som hänt och förhindra att det sker fler gånger. Vid utebliven åtgärd kan Barn- och elevombudet kräva skadestånd. Skadestånden innebär upprättelse och ersättning till det barn som utsatts men sätter även press på skolan att aktivt arbeta förebyggande med det viktiga antimobbingsarbetet.

Lars Arrhenius säger att han nästan dagligen har kontakt med elever som upplever att de är så mobbade och trakasserade att de inte längre vill leva. Men han tror på att vi kan skapa förändring genom att ha en hög vuxennärvaro i skolan och med vuxna som tar barnens oro på allvar kommer mobbningen att minska. Jag hoppas han har rätt, för barnens skull.

Inga kommentarer: