09 februari 2011

Nedskärningar på Noras bibliotek?

Nedan kan du läsa ett inlägg av kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Borg (fp) i Nora.

Läste i lördagens NA om nedskärningar på biblioteket. Man kan av artikeln få uppfattningen att den nya majoriteten har skapat den beskrivna situationen, vilket ju inte alls är fallet.


Bakgrunden är att den S-ledda majoriteten i höstas lade ett sparbeting på 1 mkr som skulle genomföras genom att personer med vissa födelseår verksamma inom administrationen skulle erbjudas förtida uttag av pension. I första hand skulle detta gälla assistenttjänster. Redan där gjorde man en alltför vid bedömning när man lät erbjudandet även gälla biblioteksassistenter, som ju inte är en i huvudsak administrativ funktion utan en kundrelaterad sådan. Om man varit mån om biblioteket och dess viktiga funktion hade man dessutom kunnat tydliggöra att sparbetinget inte fick leda till att verksamheten försämrades.

Nu får vi i samverkanspartierna städa efter den tidigare majoriteten! Det finns många frågor som vi behöver se över vilket vi kommer att göra fram till mars/april då vi genomför en budgetrevision. Här kommer vi också att se över bibliotekets behov. Vi kommer också att arbeta utifrån tanken att effektivisering kan ske på flera sätt t ex genom aktiva samarbeten. Jag har redan väckt frågan hos ett studieförbund om effektivare samarbete med biblioteket. Vi i samverkanspartierna uppfattar biblioteket som en mycket viktig funktion i samhället och jag är övertygad om att vi genom att hantera frågorna mer aktivt kommer att kunna nå de mål vi har satt upp, nämligen att biblioteket ska vara tillgängligt när människorna vill/kan besöka det och ha en anständig bemanning. Det är också min ambition att stickcaféet ska komma tillbaka. Biblioteken är den enda offentliga plats i kommunen där invånarna enkelt kan komma för en stunds tidningsläsning, utnyttjande IT eller botanisering bland ny och spännande litteratur. Vi bör vara rädda om bibliotekens verksamhet och inte slentrianmässigt genomföra besparingsbeting.


Birgitta Borg (fp)
Ordf i kultur- och fritidsnämnden





Inga kommentarer: