17 februari 2011

Folkpartiet och värnskatten

Folkpartiet liberalerna vill att ingen ska betala mer än hälften i skatt på den sist tjänade hundralappen. Vi vill ta bort den så kallade värnskatten.

Sverige har världens högsta marginalskatter. I vissa kommuner betalar de som arbetar upp till 59 procent i marginalskatt.
Den högsta marginalskatten, den s.k. värnskatten, infördes av Socialdemokraterna 1995 som en tillfällig skatt men har blivit kvar. Den är en straffskatt på utbildning och risktagande och minskar våra möjligheter att konkurrera med andra länder. Vi vill att marginalskatten ska vara högst 50 procent för alla, så att ingen ska betala mer än hälften i skatt på den sista intjänade hundralappen.
Hittills är Folkpartiet det enda parti som driver frågan om att avskaffa värnskatten i Alliansen. Extra glädjade då att läsa den debattartikel som sjutton moderata kommunalråd har skrivit i dagens SvD där det ställer sig bakom kravet på avskaffad värnskatt. Det största problemet med värnskatten är att den gör det mindre lönsamt att skaffa sig en längre utbildning. Det känns inte rätt - utbildning måste alltid löna sig. för mig som ofta talar om att vi borde avskaffa Jante så är det en självklarhet att denna skatt som infördes 1995 som en tillfällig skatt skall avskaffas! 
Rasmus har också bloggat om värnskattens avskaffande läs mer här,  men även Pia Närmans blogg tar upp frågan

Inga kommentarer: