22 februari 2011

Libyens folk kämpar för demokrati

Tidningar och Tv rapporterar varje dag från Libyen och det blodbad som nu utspelar sig där, i sociala medier finns virtuella marscher för Libyen som människor kan delta i för att visa sitt stöd. Det som utspelar sig i landet är förfärligt och givetvis helt oacceptabelt. Ledaren Gaddafi framträdde tidigare idag och förklarade krig mot sitt eget folk. Inrikesministern har avgått och uppmanar militären att ställa sig på folket sida. Hittills uppges 60 människor ha fått sätta livet till sedan demonstrationerna började.

Medborgare i Libyen, anställda vid Libyens ambassad i Stockholm uppges ha hoppat av, samma sak gör ambassadörerna på Libyens ambassader i Indien och Kina. Genom arabvärlden blåser det just nu en demokrativind och frihetskampen pågår i flera länder. I Jemen växer demonstrationerna och i Bahrain fortsätter
protesterna på Pärltorget, även i Sudan är makten påverkad av den demokratisträvan som just nu sveper över arabvärlden.
Vi som lever just nu får vara med om samma historieskrivning som skedde på 1980- talet i Sovjetunionen och Östtyskland. Men ännu är vägen lång innan man når fram till en demokratiskt styrd stat. Låt nu inte EU:s utrikesministrar förblindas av oljetillgångar och handelsintressen i Libyen utan visa stöd och sympati för människorna och mot våldet mot civilbefolkningen.

Inga kommentarer: