23 februari 2011

Upptrappning av våldet i Libyen

100 tals civila bedöms ha fått sätta livet till och tidigare ledamöter i Gadaffis regering som hoppat av säger att det nu startats ett folkmord i Libyen. USA överväger sanktioner och Gaddafi framstår alltmer som en ledare som helt tappat greppet om verkligheten.

FN:s säkerhetsråd fördömer i inte alltför skarpa ordalag det som sker i Libyen samtidigt som det är svårt att via media få någon riktigt överblick över läget. Nyheterna berättar om att människor lämnar Libyen och risken är överhängande att landet kollapsar inom kort. Rykten gör gällande att utländska legosoldater flygs in som sedan skjuter urskillningslöst mot demonstranter.

På Libyens ambassad i Stockholm hissades  igår eftermiddag oppositionens befrielseflagga, den röd-svart-gröna flagga som användes av kungariket Libyen fram till Gaddafis statskupp 1969. Sverige utrikesminister Carl Bildt får kritik för att han inte tydligare fördömer Gaddafi men hänvisar till att EU:s utrikesministrar uttalat sig. Mina tankar går till människorna i Libyen.

Inga kommentarer: