19 februari 2011

Tummen upp & tummen ner

Idag gör jag tummen upp för Schweiz som from 1 februari inte längre är ett favoritland för blodspengar. Numer kommer man att lämna tillbaks pengar som despoter, som ex Hosni Mubarak från Egypten satt in på schweiziska banker. Lex Duvalier som den nya lagen heter, är utformad efter att Jean Claude Duvalier, Haitis förre diktator satt in blodspengar på schweiziska konton. Andra despoter som gömt undan pengar som rättmätigen tillhör landets befolkning är Suharto från Indonesien, Ferdinand Marcos från Filippinerna och Sese Seko Mobuto från Zaire.

Tummen upp oxå för Sida:s nya generaldirektör som säger "mitt viktigaste bidrag är att skapa en effektiv myndighet som ger ett bra bistånd." Hon säger även att det är viktigt att komma ihåg "vad vi är till för - att skapa förutsättningar för att fattiga människor ska kunna förbättra sina levnadsvillkor."

Tummen ner gör jag däremot för Svenskt Näringsliv som idag går ut och menar att de kommande löneförhandlingarna skall vara återhållsamma för att det skulle äventyra tillväxten. Det är nog bra att Svenskt Näringsliv värnar om industrins möjlighet att vara konkurrenskraftig, men Sverige måste även ha en konkurrenskraftig lönesättning så att det finns drivkrafter kvar för människor i Sverige att satsa på en längre universitetsutbildning.
Sen bör kanske det allra högsta chefsskiktet fundera på sin löne- och bonussättning...
Hörde en intressant siffra - på 1980-talet tjänade en vd 20 ggr så mycket som en vanlig arbetare - idag har skillnaden blivit mycket större. En vd tjänar i snitt 500 ggr mer än en arbetare idag... Det kan aldrig vara rimligt anser jag. Som en jämförelse ligger en lägsta lön i Kommunals avtalsområde, ett ganska typiskt kvinnodominerat avtalsområde, på 16 000. 

Inga kommentarer: