Som med alla nya företeelser var även friskolornas framtida utmaningar svår att förutse. Att vi 2011 skulle ha miljardkoncerner som var intresserade av friskolor var inget vi kunde förutse när friskolereformen genomfördes på 1990-talet. Idag ser vi att lagstiftningen har sådana luckor så att friskolor kan plocka ut stora ekonomiska vinster trots att man varken har skolsköterskor, bibliotek och studievägledning, i vissa fall inte ens utbildade lärare och lärarledda lektioner. Friskolorna har idag en given roll i Sverige och ger möjlighet för barn och föräldrar att göra egna val utifrån förutsättningar och intresse. Friskolorna har ofta en speciell inriktning pedagogiskt och har visat att man kan göra saker annorlunda, men lika bra eller bättre än den kommunala skolan.
Pengarna till friskolor kommer från kommunen, dvs det är dina och mina skattepengar. Förutom det så är kommunen skyldig att ha plats i den kommunala skolan även för friskolans elever, ifall friskolan av någon anledning skulle gå omkull.
Självklart måste det råda en tydlighet om vad som gäller för de verksamheter som drivs med skattemedel. Därför är det välkommet att höra utbildningsminister Jan Björklund bekräfta att man nu ska se över regelverket. Redan har Skolinspektionen fått tydliga mandat för att göra inspektioner ute på skolorna, förändringarna i den nya skollagen kommer till sommaren och dessutom skall regeringen tillsätta en utredning som bland annat sannolikt kommer att föreslå skärpta krav just för att förhindra att friskolor delar ut vinster trots en undermålig kvalitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar