25 februari 2011

Hemmafruar & vårdnadsbidrag

Kristdemokraterna sägs vara beredda att överge sin hjärtefråga om vårdnadsbidraget. Kd:s ungdomsförbund kommer med ett förslag om att lansera en barnomsorgspeng som skall ge föräldrar en möjlighet att själva välja vad som är bäst för deras barn,
När Göran Hägglund i höstas talade om att det var dags att ompröva vårdnadsbidraget fick han hård, intern kritik. Nu talas det om att stärka egenmakten och ge föräldrar valfrihet att själva få bestämma. Ungdomsförbundets tanke med sin nya lansering är att ge en summa pengar till alla föräldrar som baseras på kostnaden av en kommunal barnomsorgsplat (ca 130 000:-) Idag är vårdnadsbidraget 3000:-/mån.
Endast 104 kommuner runt om i Sverige har infört ett kommunalt vårdnasbidrag, 2008 införde alliansregeringen återigen möjligheten till vårdnadsbidrag. För kommunerna är det en frivillig åtgärd. Internt i Kd menar kvinnoförbundet att tiden kanske har sprungit ifrån vårdnadsbidraget, kvinnoförbundet vill istället kvotera föräldraförsäkringen för att få mammor och pappor att ta lika stort ansvar.
Samtidigt som vårdnadsbidraget kritiseras på olika sätt rasade häromkvällen en hemmafrudebatt på Kvällsöppet som visar att unga föräldrar alltmer återgår till forna tiders hemmafrumodell där mamma är hemma med barnen när de är små. För- och nackdelar för kvinnan, och mannen, diskuterades högljutt.

Inga kommentarer: