02 februari 2011

Yrkesförbud för pedofiler

TV fyra nyheternas avslöjanden om bristerna i lagstiftningen som ger dömda pedofiler möjlighet att starta friskolor har slagit ner som en smärre bomb, inte bara i regeringskansliet. Visst blir man både förbannad och beklämd när det visar sig att det finns sådana luckor i lagen.
Idag finns en informationsskyldighet för dem som söker nytt arbete inom förskola och skola där ett utdrag ur belastningsregistret skall visas upp för den tänkta arbetsgivaren. Däremot omfattas inte redan anställda av detta och ägare av en friskola inte alls.

Utbildningsminister Jan Björklund säger i nyheterna att en rad åtgärder nu sätts in för att säkerställa att det som skett i Stockholm, där en pedofildömd man och en koppleridömd kvinna kunnat starta tre friskolegymnasier, inte ska kunna ske igen. Självklart hoppas jag att Skolinspektionen kan dra in tillståndet för dessa skolor snabbt så att inte mer pengar betalas ut till dem via den kommunala skolpengen.
I praktiken kommer nästa års krav på lärarlegitimation innebära att dömda pedofiler får yrkesförbud. Det kan man ha åsikter om, men att en pedofildömd skall finnas på en arbetsplats med barn, nej, det tycker jag inte är lämpligt.

Inga kommentarer: