17 november 2010

Utmaningar även för elever som lätt når målen

Folkpartiet är Sveriges skolparti och det visar även vår egen valanalys - många som röstat på Folkpartiet har gjort det för skolpolitikens skull.
I Nora gick Folkpartiet till val på fyra skarpa punkter gällande skolan:

- vi vill ha en läsa, skriva, räkna garanti i årskurs tre
- vi vill att stöd i skolan sätts in så tidigt som möjligt för de elever som behöver detta, alltså inte vänta till årskurs sju vilket ofta sker idag
- vi vill erbjuda läxhjälp till elever - detta kan bedrivas på olika sätt, i samarbete med lärare eller olika föreningar och frivilligorganisationer
- vi vill att även elever som lätt når målen uppmärksammas och får stimulans för att utvecklas vidare.

Låt oss uppehålla oss lite extra vid den sista punkten idag. Utbildningsdepartementet föreslår ju att det ska inrättas försöksverksamhet med spetsutbildningar inom grundskolan. Givetvis är det inte så troligt att vi får någon sådan till Nora. Men vi menar att även studiebegåvade elever inom grundskolan har rätt att utvecklas inom de teoretiska ämnena.
Problemet idag är att den utmaningen oftast saknas. Elever som lätt når målen får vänta in sina kompisar, eller som skett i ytterlighetsfallen, får agera hjälplärare i sin klass tills övriga kommit i kapp. Detta är inte acceptabelt anser Folkpartiet.
Vi måste i våra skolor skapa fördjupningsmöjligheter i matematik, engelska, svenska för att nämna några viktiga ämnen. Det borde gå att för detta ändamål samarbeta med gymnasieskolan för att ge eleverna möjlighet att läsa gymnasiekurser och få betyg i dessa.
Alla elever, oavsett om eleven valt kommunal eller fristående skola, har rätt att få stimulans och möta nya utmaningar.

Inga kommentarer: