10 november 2010

Ensamkommande flyktingbarn

I Barn- och utbildningsnämndens beredningsnämnd har frågan om mottagande av ensamkommande flyktingbarn diskuterats. Vi har fått information om hur det praktiskt skulle fungera och hur ekonomin kring detta ser ut. Vi har stött och blött det faktum att det finns ett enormt behov av kommuner som kan ta emot, och hur vi, om vi väljer att bli mottagningskommun, i så fall måste organisera oss.
Det handlar oftast om pojkar som kommer, de kommer från Afghanistan, Somalia och Irak, de är oftast mellan 15-18 år. Det handlar om så många som 2500 om året som söker sig till Sverige. De kommer från krigsdrabbade länder och har många gånger traumatiska upplevelser med sig i sitt "bagage". De ska ha ett bra boende, en god man skall förordnas och helst ska de så småningom få komma till ett familjehem.
Klarar vi som en liten kommun allt detta, har vi personal med rätt kompetens för detta, eller kan vi rekrytera personal med rätt kompetens för detta? Har vi lokaler så att vi kan ordna ett boende åt dessa ensamkommande barn? Ska vi tänka oss ett samarbete med någon annan kommun för att lösa det praktiska? Många frågor som inte är helt lättlösta. Om vi säger ja så är det viktigt att det blir en bra verksamhet så att dessa barn får det stöd de behöver.

Inga kommentarer: