02 november 2010

Kulturstaden Nora - myt eller verklighet?

Mycket ofta och i olika sammanhang omtalas Nora som en kulturstad och på många sätt kan det vara sant. Vi lever i en välbevarad kulturmiljö, vi har förmånen att ha en kulturchef som jobbar hårt för att sätta Nora "på kartan" när det gäller kulturevenemang, vi har ett flertal duktiga och engagerade kulturarbetare och kulturföreningar. Många är de kulturevemenang som Nora erbjuder både boende och turister på under året, ingen nämnd och ingen glömd.

Nora har förmånen att ha flera kluster med kulturarbetare inom olika områden som samarbetar för att på olika sätt levandegöra sitt kulturarbete. Ett stort sådant kluster finns i Svalbo som blivit något av kulturens Mekka -där pågår evenemang av olika slag året om, naturligtvis med ett extra stort utbud under sommaren och höjdpunkten Ljusstråk första helgen i september. Så långt är allt gott och väl när det gäller att leva upp till epitetet kulturstad.
Men för att verkligen nå kulturstadsstatus tycker jag att det fordras mer än så och i det program som folkpartiet gick till val på har vi försökt att lista några av de saker som vi anser borde finnas. Det handlar både om stora saker som en kultur- och musikskola, som vi vill ha på plats så fort som möjligt. Vi vet att det finns en oerhörd efterfrågan på framförallt möjligheten att spela instrument och detta måste vi ta vara på tillsammans med den entreprenör som finns idag. Vi vill att Bryggeriområdet får utvecklas till ett kulturkvarter där både företag och kulturarbetare samsas - utställningar, konferensutrymmen, restaurang, cafe och butiker som lockar besökare.
Likaså vill vi titta på möjligheten att skapa ett centrum i norra länsdelen för personer som vill komma hit och utveckla sin skapande verksamhet - detta kan med fördel göras tillsammans med universitetet och Grythyttan. Barn och ungdomskulturen behöver förstärkas på olika sätt - det kan handla om alltifrån skateboardramp till kommunala grafittiväggar. Idag erbjuder vi nästan bara kultur för vuxna...
Små saker som gör Nora till en tydligare kulturstad är t.ex att ge kulturarbetarna utställningsutrymme i våra offentliga lokaler, att via våra kulturarbetare köpa de gåvor som en kommun ofta har för gästande besökare, att ta in våra kulturarbetare i skolor och förskolor för att låta barnen ta del av deras kompetens som ett komplement till kulturpedagogerna.
Redan 2005 skrev jag ett medborgarförslag (då satt jag inte i fullmäktige) om att göra om Etablissemang 1 (på Prästgatan) till ett ungdomens kulturhus. Det blev en kort succé, låt oss nu gemensamt i de sex samverkanspartierna göra verkstad av alla goda idéer som finns och på så sätt stärka Noras varumärke som kulturstad.

Inga kommentarer: