12 november 2010

Apropå din integritet

Agneta Berliner skriver initerat på sin blogg om det nya datalagringsdirektivet Läs här
From 1 juli 2011 kommer data att lagras - om du ringt, sms:at eller mejlat så kommer det att sparas i sex månader. När du har ringt, hur länge du har ringt och när du slutat, alltså inte själva innehållet. Uppgifter kan lämnas ut till polis som utreder brott som kan ge minst fängelse i sex månader.
I Tyskland där direktivet har införts har det fört med sig att människor inte längre ringer till psykologer, äktenskapsrådgivare och liknande. I Tyskland har författningsdomstolen bedömt att datalagringen inte är förenlig med varken Tysklands författningsartikel 10 (kan jämföras med Sveriges brevhemlighet) eller Europakonventionen om mänskliga rättighetet. Direktivet kritiseras inte bara i Sverige utan även i övriga EU då vi riskerar att skapa ett övervakningssamhälle.
Själv minns jag när jag läste "1984" av George Orwell Boken handlar om en framtida totalitär stat som bygger på konstant övervakning, historierevison och indoktrinering. Staten styrs av diktatorn Storebror, därav dagens uttryck "storebror ser dig"...Boken är en äkta dystopi, det vill säga utan lyckligt slut. Är införandet av datalagringsdirektivet också en dystopi?

Inga kommentarer: