13 november 2010

Bot mot tristessen!

2010 års nationella brukarundersökning visar att det fortfarande finns ett stort missnöje med det sociala innehållet och aktiviteterna på våra äldreboenden i landet. Betyget har ökat något, från 70 till 72 men är alltså inte tillfredsställande.
Visst händer det saker på våra äldreboenden, men säkert är att fler aktiviteter på rätt nivå kan förgylla de äldres dagar. Jag har skrivit tidigare att jag önskar att de som arbetar inom äldreomsorgen ska få ägna sig åt vård och omsorg istället för tvätt och städning. Därför blev jag extra glad när jag hörde att vårt "gamla" tvätteri ska tas i bruk igen, dit kan tvätten centraliseras och avlasta personalen ute på boenden och i hemtjänsten.

Inte behöver det  här med sociala innehållet i dagen vara så storslaget alla gånger, men vem vill bara sitta på en stol hela dagarna och titta? Att få ha tillgång till "sinnenas trädgård" eller möjlighet att se och lyssna på ett vattenfall och kanske grilla något med personalens hjälp. Få vara med och baka en äppelkaka eller skala potatis. Få besök av barnen från närliggande skola eller dagis som kan underhålla med lite teater eller sång och musik. Eller ett besök av någon som kommer och har lite högläsning ur en spännande bok.
Kanske kan någon av alla våra duktiga kulturarbetare komma och framföra en monolog eller till och med ett litet teaterstycke, eller låta en inbjuden globetrotter få visa bilder och berätta om sina upplevelseresor.
Små, enkla och nära ting som ger ett innehåll i resten av det liv som nu skall levas.

Inga kommentarer: