De kommande fyra åren leds Sverige av en omvald Alliansregering vilket är historiskt. Inte en enda gång sedan vårt partisystem såg dagens ljus har en borgerlig regering getts möjlighet att styra Sverige två mandatperioder i rad, inte på etthundra år har socialdemokraterna suttit i opposition i åtta år.
Vi regerar vidare, kunde Alliansens företrädare säga på valnatten, stärkta av en Socialdemokrati som tappat kompassriktningen och Europas mest välskötta finanser. Som vision och framtidsberättelse behövs dock något mer, vilket även Kent Persson (m) beskriver här.
Inom Socialdemokratin pågår just nu ett nödvändigt förnyelsearbete och behovet av en ny politik är stort i ett parti som tappat en fjärdedel av sitt väljarstöd sedan 2002. Men även inom Alliansens partier måste ett förnyelsearbete startas som ger en politik för framtiden, som visar vilka visioner Alliansen har för Sverige. En av de främsta orsakerna till detta är att Allianssamarbetet hittills varit mest lyckosamt för Moderaterna medan de mindre partierna tappar eller står och stampar på samma nivåer som i tidigare val. PJ Anders Linder på SvD tar upp samma tema i sin söndagskrönika .
Idag när nästan alla partier vill kalla sig liberala är jag extra stolt över att tillhöra det parti som innehar varumärkesrätten till liberalismen - Folkpartiet. Även i Folkpartiet måste vi nu starta ett förnyelsearbete och skapa framtidens politik som ger svaren på väljarnas frågor. Det handlar om globaliseringens utmaningar, om hur vi skapar en värdig äldreomsorg och en skola i världsklass, det handlar om förbättrade villkor för småföretagen och en god och jämlik vård för alla.
Men, det handlar också om hur vi ska kunna locka fler, och gärna fler unga, till politiken. Politiken behöver fler engagerade människor, dels för den viktiga idédiskussionen, dels för att i behöver vara fler aktiva och engagerade förtroendevalda.
Det är alltför lätt att förblindas av segrar, framförallt när man lever i ett land med välskött ekonomi och god välfärd. Vi har fyra år på oss till nästa val, det reformarbete som påbörjats i Sverige måste fortsätta och de brister som eventuellt kan finnas i genomförda reformer åtgärdas. Men, i längden räcker det inte med välskötta finanser för att vara ett intressant politiskt alternativ. Låt oss nu i folkpartilandet ta chansen till ett fördjupat idéarbete där vi visar vilka Folkpartiets visioner för Sverige i framtiden är.
Tjugosju procent av Sveriges väljare säger sig vara liberala - en fantastisk potential för Folkpartiet om vi lyckas "ta patent" på vårt liberala varumärke och marknadsföra det rätt. Som vi såg i slutspurten av valet 2010 är Socialdemokraterna som bäst när de får prata ideologi och värderingar, låt oss se till att Folkpartiet kan vinna den debatten i valrörelsen 2014!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar