20 november 2010

Hur ser det ut i din kommun?

Barbro Westerholm, Folkpartiets socialpolitiska talesperson kräver att alla kommuner tar ansvar för att se över hur det ser ut på deras demensboenden så att vi kan säkerställa att det som Socialstyrelsen upptäckte i sin oanmälda "gryningsräd" inte finns på ännu fler boenden runt om i landet.

Sen regeringen lagt över ansvaret för tillsyn på Socialstyrelsen i stället som det var tidigare, Länsstyrelsen, har det blivit möjligt att samordna tillsynen och göra nedslag i flera kommuner samtidigt. Nyligen gjorde Socialstyrelsen tillsyn på 94 äldreboenden i landet och det visar sig att på 6 av 10 demensboenden låser personalen in de äldre nattetid och lämnar dem ensamma. Det är knappast något som kan kallas för värdig äldreomsorg. Det är politikernas ansvar att se till att varje äldre människa får möjlighet att åldras med värdighet och att det finns tillräckligt med personal på våra äldreboenden!

Skulle detsamma hända på en förskola med nattöppet så skulle föräldrar rasa mot omsorgen! Som demenssjuk kan man mentalt vara samma nivå som en tvååring och ingen skulle väl drömma om att lämna en tvååring ensam om natten??

Inga kommentarer: