Idag brinner det ljus på Våghustorget i Örebro till minne av dem som omkommit i narkotikarelaterade sammanhang, men även för dem som lever med missbruk och/eller missbrukare http://na.se/nyheter/orebro/1.998690-nu-brinner-ljusen-pa-vaghustorget.
Något av de viktigaste som vi kan göra för att förhindra att gruppen missbrukare fortsätter att växa är att arbeta förebyggande bland barn och unga vuxna. Alltifrån ÖPP, Örebro Preventions program där föräldrar förbinder sig att inte bjuda på alkohol och ha gemensam koll på varandras barn i klassen till att vi har fältassistenter ute bland ungdomarna i förebyggande syfte.
I Nora har vi haft problem under en längre tid och i våras beslöts att vi skulle tillsätta fältassistenter under sommarmånaderna för att stärka fritidsgårdens arbete. Det har fallit väldigt väl ut och tillsammans med polis, fritidsgård, föräldrar på stan och andra vuxna har vi lyckats stävja fylleriproblemen och det stök som varit på stan. Inte så att det försvunnit helt, men så att det minskat.
Nu är projektet slut men jag hoppas att vi inom den nya majoriteten kan hitta en ekonomisk framkomlig väg för att fortsätta detta viktiga arbete. I BUN (barn- och utbildningsnämnden) diskuterades frågan förra veckan och mitt förslag är att titta på en lösning tillsammans med fritidsgården för att hitta samarbetsformer som fungerar långsiktigt. Idag arbetar fältassistenterna som socialhandläggare på dagtid vilket gör att de får en "polisiär" funktion gentemot ungdomarna. Bättre då anser jag, att de får en bas på fritidsgården där de kan lära känna ungdomarna i verksamheten och på så sätt få en naturlig förankring bland dem.
Det förebyggande arbetet är svårt att sätta kronor och ören på men att det är viktigt är ställt utom all tvivel. Bättre att ta den "lilla kostnaden" nu än när "Kalle" är 29 och har en karriär som missbrukare, våldsverkare och inbrottstjuv bakom sig, vilket blir så mycket dyrare för kommunen och samhället i stort.
Parallellt med fältassistenterna hoppas jag att andra vuxna finns på stan för att visa ungdomarna att de lever i ett sammanhang och att vi bryr oss om dem, alltid och i alla sammanhang.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar