29 november 2010

Klokt med en bred uppgörelse kring betygen

Utbildningsminister Jan Björklunds förslag om en ny sexgradig betygsskala har kommit i hamn. Både från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund uttrycker man sig positivt över att överenskommelsen är blocköverskridande vilket ger en viktig stabilitet inom utbildningspolitiken. Det bästa hade givetvis varit om hela oppositionen varit med i överenskommelsen men dit nådde man dessvärre inte.
Jan Björklund säger att den främsta fördelen är att det nya betygssystemet blir rättvisare i och med att det har fler steg. Tidigare har det på vissa skolor varit så att man försökt att införa informella betyggsteg där man satt VG+ och liknande. Detta kommer man nu ifrån i och med det nya betygssystemet.

En del av kritiken mot det gamla systemet har varit just att det är för få betygssteg och att man på så sätt går miste om nyanserna i stegen och att betygssättningen på så sätt varit svårare.
Uppgörelsen mellan regeringen och S innebär att vi får tydliga kriterier för betygen A, C och E. För betygen B och D krävs att man uppfyller alla kriterier i betygssteget under och en majoritet av kraven för de steget som ligger över.
Det finns dock ingen, och kommer inte att bli någon blocköverskridande överenskommelse om från vilken årskurs betyg skall införas.

Inga kommentarer: