25 november 2010

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Idag, den 25/11, är det internationella dagen mot våld mot kvinnor, en mycket viktig dag, som Maria Elisson skriver i sin krönika i Na. Du som brukar läsa min blogg vet att jag tidigare uppmärksammat de 26 fall av anmäld kvinnomisshandel (kvinnor över 18 år) som inträffade i Nora 2008.
BRÅ:s statistik för 2009 visar att antalet anmälda kvinnomisshandelsfall i Nora har ökat, från 26 till 31. Av dessa skedde 18 inomhus och 14 av dessa kvinnor var nära bekanta med förövaren. Liberala kvinnor, Folkpartiets kvinnoförbund, säger att "hemmet är en farlig plats för många kvinnor", vilket alltså understryks av BRÅ:s statistik.

De kvinnors som drabbas av våldet lever i skräck för sin man eller före detta man/sambo, deras värld begränsas av detta och samhället behöver göra mer för att stötta och skydda dessa kvinnor.I Nora har kommunen under en period arbetat i ett projekt som heter Kvinnofrid. Fortsättningen av detta projekt innebär att projektpengar nu satsas på utbildning av alla dem som i sitt arbete inom socialtjänsten kan komma i kontakt med utsatta kvinnor som behöver hjälp, för att på så sätt stärka personalen och säkerställa att kvinnor som behöver hjälp också får det.

Folkpartiets politik för att förhindra mäns våld mot kvinnor kan du läsa i sin helhet här men jag vill ändå lyfta fram ett par exempel:
  • Öka skyddet för den som lever under hot.
  • Kriminalisera stalkning.
  • Skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning.
  • Korta polisens utredningstider.
  • Införa obligatorisk behandling för män som dömts för kvinnomisshandel.
  • Barn som blir vittnen till våld ska betraktas som brottsoffer fullt ut. Skyddet måste bli bättre för barn som tvingats leva med våld inom familjen.
Idag är en mycket viktig dag!

Inga kommentarer: