08 november 2010

Mer varg åt folket...

Så har då Naturvårdsverket bestämt sig - det ska bli mer varg i mellansverige, Länsstyrelsen har fått i uppgift att utreda var de ska placeras. Orsaken till denna utplantering är att den inavlade svenska stammen skall få nytt, friskt blod.
Uppdraget att ta fram vart vargen skall planteras in beräknas ta upp till två år då det betraktas som ett kontroversiellt ämne och måste få ta tid...

Jag är absolut för att vi ska ha de stora rovdjuren i vår fauna och menar att den biologiska mångfalden måste vara överordnad. Men, som en av de första i länet som fick lamm rivna av varg -98 menar jag också att det är viktigt att arbetet med rovdjuren förankras bland de människor som blir berörda av detta. Vi har ett stort och avlångt land som borde kunna härbergera många vargar men vi tillåter inte varg i stora delar av norra svealand och norrland då detta är renbetesmarker. Alltså blir vargen hänvisad till ett relativt begränsat området i mellansverige som lämpar sig för varg.

Folkpartiet i Nora tog fram ett landsbygdsprogram 2008 och där beskriver vi bland annat lite hur vi ser på problematiken varg - människa. Redan då sa vi att:
vi vill verka för ökat lokalt inflytande när det gäller förvaltning av rovdjursstammen, där frågor kring varg och björn bör få särskild uppmärksamhet. Vargens intåg i vår kommun har gjort många människor otrygga och i många fall på mycket kort tid förändrat levnadsbetingelserna. Vi tycker det är olyckligt att frågor kring rovdjurförvaltningen helt och hållet sker utan inflytande från de som är närmast berörda. Jakten är av stor betydelse på landsbygden och bland jägarna finns en stor samlad kunskap om viltvård.
De senaste årens händelseutveckling med rovdjursincidenter och förändring av berörda människors livsbetingelser måste få större saklig uppmärksamhet. Vi är för mångfald och har ingen principiell invändning mot att vår natur också innehåller de stora rovdjuren men vi anser att konsekvensanalyserna inte belyser den påverkan som detta har för dem som närmast berörs.

Med detta sagt menar folkpartiet att det är oerhört viktigt att den nu beslutade utplanteringen av ytterligare varg i vårt område förankras på ett genomarbetat sätt med de människor som är direkt och indirekt berörda.

Inga kommentarer: