07 november 2010

Finansministerns perspektiv

Tysklands förre finansminister Peer Steinbrück har gett ut en bok där han ger sina synpunkter på den djupa kris som världen befunnit sig i de sista två åren. SvD:s Rolf Gustavsson skriver i sin kolumn (läs mer här) om de slutsatser som dras i boken och det är skrämmande men alldeles säkert helt korrekta...
Det mest skrämmande är att han menar att det faktiskt inte är givet att vi i Europa inom tio år har kvar vårt välstånd så som vi är vana vid att det ser ut idag. Finanskrisen är inte över och risken att det som vi idag ser i Grekland kommer att sprida sig till andra EU-länder är överhängande. Spanien, Italien och kanske England kan vara de länder som står på tur, där staten skall dra in förmåner som tidig pension och bidrag av olika slag vilket givetvis inte befolkningen kommer att se med blida ögon. Kravaller och upplopp kommer att bli resultatet även i dessa länder.

Den finansiella tillväxten som vi ser idag är relaterad till siffror från 2009 och skulle vi jämföra med siffror från 2007 skulle vi bli djupt besvikna. Den riktiga tillväxten som är motorn i våra välfärdssamhällen är mycket svag och någon riktigt ljusning vid horisonten kan inte ses. Är EU lösningen? Ja, menar Peer Steinbrück, nej säger andra bedömare. Problemet med EU är kanske legitimiteten bland invånarna, den stora massan av européer ropar snarare på mer protektionism än på nödvändiga och genomgripande reformer för att komma tillrätta med de utmaningar vi ser framför oss.

1 kommentar:

Jan Seevers sa...

"När obehagliga saker behöver uträttas är det oftast för tidigt – från politisk synpunkt. Och när det kan uträttas är det oftast för sent – från ekonomisk synpunkt."