02 oktober 2010

Vem kan man lita på...

Nyss hemkommen efter en biokväll där vi sett "Wall Street" med Michael Douglas som girigbuk av värsta sort läser jag om Postkodlotteriets vd som dragit en vinstlott när det gäller sin egen lön. Istället för att som i Holland, där moderbolaget finns, dela ut 50 % delas det i Sverige endast ut 27 % till de behjärtansvärda ändamål som lotteriet säger sig stödja. Däremot har bolagets vd på tre år tjänat elva miljoner. Givetvis finns det en bonusdel med i lönesättningen. Kommunikationschefen taxerade inkomst är en miljon...

I Sverige går pengarna till driften och för detta har man fått stark kritik inte minst i en rapport från Charity Rating som jämför spel- och lotteriföretag med varandra. Enligt rapporten är bolagets driftskostnader 83 % högre än genomsnittet i motsvarande bolag! Trots att bolaget jämför sig med spelbolag som Svenska Spel och ATG i sin egen verksamhetsrapport menar de att Charity Ratingsrapport är orättvis.

För inte så länge sedan var det stora skriverier i media om styrelseordföranden i Svenska Röda Korset som även han hade ett rejält arvode som stack i ögonen på alla dem som ser Röda Korset som ett företag som skall syssla med välgörenhet. Som givare till ett flertal idéella organisationer undrar man stilla - finns det någon man kan lita på?

Inga kommentarer: