03 oktober 2010

SD 20 mandat, varför?

SvD försöker idagens tidning ge ett svar på varför svenska folket har röstat in SD i riksdagen och har i samband med artikeln varit på besök i det man kallar "SD-land" dvs södra Sverige. I Skåne är ju partiet det tredje största riksdagspartiet och i Tomelilla har SD 14,5 % av rösterna i kommunfullmäktige, på högstadieskolan där fick partiet 30,5 % av elevernas röster.
Jag kan tycka att det är sorgligt att människor känner sig så svikna av etablerade partier att man väljer att taktikrösta på SD för att visa sitt missnöje. Många av rösterna handlar om just det, att man inte anser att framförallt socialdemokratin under sitt långa regeringsinnehav har lyckat bättre med att integrera invandrarna i det svenska samhället. Att man känner sig sviken och lurad.
Hellre än att rösta borgerligt för förändring röstar man på ett missnöjesparti. Det är detta som är framgångsfaktorn för SD, som ger partiet dess kraft, att man så framgångsrikt har lyckats att koppla samman de främlingsfientliga strömningarna med det folkliga missnöjet som finns. Människor som känner sig glömda, som inte känner att de får del av den utveckling som finns, människor som känner ett förakt för politiken som de menar inte ser till deras behov. SD ställer invandrarna mot pensionärer och lockar på så sätt dem som ser saker i svart eller vitt utan att se gråtonerna däremellan...

Inga kommentarer: