27 oktober 2010

63 miljarder

Hur högt värderar du demokratin? Vad tycker du att den ska få kosta, vad kan det vara värt att ha demokrati i din kommun, i ditt landsting, i Sverige?
Dagens samhälle http://www.dagenssamhalle.se/nyheter/svensk-politik-kostar-16-miljarder-ar-17931 har gjort en uträkning på just detta och kommit fram till att demokratin kommer att kosta Sverige 63 miljarder den kommande mandatperioden. Det är den totalsumma som betalas till partierna, politikerna och för styret i regering, riksdag, landsting och kommuner. I summan ingår givetvis även de kostnader som inkluderar tjänstemännens arbete som utförs åt nämnder och styrelser.
I Sverige har vi förhållandevis många lokala politiker om vi jämför oss med andra länder. Kommunpolitikern kostar 140 000 kr, att jämföra med riksdags- och EU-politiker som kostar 24 280 000 kr och landstingspolitiker 300 000 kr. Summan för politiken kan förstås vara en tung post i en liten kommun, ser vi till Sorsele är kostnaden för politiken på alla tre nivåerna drygt 4000:- per år och Sorseleinvånare. Jämförelsevis kostar politiken i Malmö 333:-,billigast i Sverige, däremot har givetvis Sorseleborna en helt annan närhet till sina politiker än vad Malmöborna har.
Det finns inget självklart svar på hur mycket politiken och demokratin får kosta, men givetvis är det viktigt att demokratin  är effektiv och att medborgarna upplever att de får kloka och väl förankrade beslut som ett resultat av pengarna.
Intressant är också att de 44 000 förtroendevalda som finns i våra kommuner och landsting bara står för en 1/6 av den totala kostnaden för politiken. Lyssnar man på debatten som förs är det lätt att tro att alla lokala politiker har stora arvoden, vilket alltså inte är med sanningen överensstämmande...Vad tycker du att politiken ska få kosta?

Inga kommentarer: