25 oktober 2010

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling, eller LOU som den oftast kallas är föremål för utredning. Anders Wijkman har fått förtroendet av regeringen att se över den lag som styr hur offentlig sektor gör sina upphandlingar.
Alltför ofta fokuseras det bara på priset i offentliga upphandlingar när det borde vara så mycket mer som skall ingå när en exempelvis en kommun ska handla varor eller tjänster. Att ställa miljökrav borde vara en självklarhet 2010, men idag är det så många som 40 % av kommunerna som inte ställer några miljörelaterade krav.
Etiska krav och sociala hänsyn är andra delar som i de allra flesta fall borde finnas med i ett upphandlingsunderlag. Sverige, bland andra länder, har ju skrivit under konventioner både mot barnarbete och diskriminering. I somras ändrades regelverket för LOU och idag gäller att man "bör ställa miljö- och sociala krav" istället för som tidigare "får ställa...

Små och medelstora företag deltar i väldigt liten utsträckning i en upphandling. Detta beror säkerligen på flera orsaker där tidsbrist och brist på möjlighet att hålla sig ajour med regelverket bara är en del. Här borde det finnas möjlighet till utbildningsinsatser för att öka kunskapen hos beställarna så att ett underlag kan skrivas på ett mer lättförståeligt sätt än idag.
Inte bara Sverige utan även EU skall se över regelverket. Låt oss hoppas att det förenklar och förbättrar LOU på flera områden.

Inga kommentarer: