10 oktober 2010

Har utbildningsministern rätt eller fel?

Ska kristendomen ha en särställning i skolans religionsundervisning eller ska den jämställas med alla fem världsreligionerna?
Utbildningsminister Jan Björklund kör över Skolverkets förslag och menar att kristendomens betydelse för det svenska samhället och dess värderingar inte nog kan betonas. Alltså underkänt för Skolverket - är det rätt eller fel undrar jag?
I vår sekulariserade värld är det många som anser att alla religioner ska vara likställda, att vi ska ägna samma uppmärksamhet åt alla de stora religionerna. Ramadan, med Eid al-Fitr som den stora avslutningsfesten är den största högtiden för muslimer - många anser att vi i Sverige bör lära mer om den. Ska vår religionsundervisning ägna lika stor uppmärksamhet åt fastemånaden ramadan som åt vårt kristna julfirande?
Eller är det som Jan Björklund säger, att den kristna religionen har en särställning i vårt land på grund av det stora inflytande den haft under många, många hundra år i vårt land och i vår del av världen. Är det viktigt att våra barn har kunskap om varför vi firar jul och påsk eller är det viktigare att de lär sig mer generellt om alla världens religioner? Hör av dig med synpunkter kring detta, direkt på bloggen eller via mail gabrielle.peteri@liberal.se

1 kommentar:

Jan Rejdnell sa...

Gabrielle, Jan Björklund har varit ut i debatten tidigare kring stopp för burka i undervisningen. Hur många personer skulle omfattas av den nya lagstiftningen eller förordningarna? 5-10 pers? Självklart var detta ett utspel för att flirt med en förväntat islamofob opinion eftersom SverigeDemokraterna seglade upp i valet. Det finns fler liberala partier i Europa som som flörtar med dessa främlingsfientliga stämningar som härjar.Se på Danmark!
Detta utspel går i samma anda.
Framförallt reagerar jag över rangordningen mellan olika religioner. Varför skall kristendomen särskiljas i ett sekulärt samhälle?
Han förklarar det med att man skall förklara varför vi firar jul etc. och vari våra traditioner och högtider har för bakgrund. För mig låter det mer som en historielektion. Självklart är detta ytterligare en flirt med en förväntat islamofob opinion.
Försök att enligt skollag slå igenom att kristendoms-undervisningen skall ha företräde i ett invandrarområde med mer genomslag av andra religioner. Det handlar om att våra invandrare skall lära sig vår moral och religion.
Jag har nyligen lämnat Folkpartiet för det finns lite kvar att det jag kallar liberalism. Jag är med och startar ett liberalt parti - ett socialliberalt - LiberalDemokraterna!