04 oktober 2010

Folkpartiet vill göra Barnkonventionen till svensk lag

Folkpartiets barnpolitik tar sin utgångspunkt i ett klassiskt liberalt begrepp - ansvar. Vuxna

har ett självklart ansvar för barns liv och levnadsförhållanden. Det yttersta ansvaret har givetvis barnets föräldrar. Ibland har det i vår svenska debatt nästan upplevts som fult att påpeka det för oss liberaler självklara: att det aldrig går att smita ifrån sitt föräldraansvar för sitt barn. Som förälder kan du byta jobb, bostadsort och partner – men ansvaret för de egna barnen är livslångt. Och det måste tas på allvar!

I den innersta cirkeln när det gäller ansvaret för barnen finns föräldrarna. I nästa,
utanpåliggande, cirkel finns det civila samhället. Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger att det krävs en by för att uppfostra ett barn. Inga föräldrar klarar allt i sin strävan att få tillvaron att gå ihop; när föräldrarna inte räcker till måste det civila samhället gripa in. Det kan förutom av andra delar av familjen, handla om frivilliga föreningar eller organisationer.
Först i den tredje cirkeln träder, enligt liberal uppfattning, det offentligas ansvar in. Det
allmänna i form av stat, kommuner eller landsting ska träda in först när föräldrarna och det
civila samhället inte räcker till. Stat, kommuner och landsting ska inte ta över ansvar som
föräldrarna eller frivilliga krafter kring barnen kan klara själva. Där går också en viktig
skiljelinje mot exempelvis socialdemokratisk barnpolitik.
Det viktigaste, men även det sköraste vi har är våra barn och ungdomar. Allra skörast är de barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt.
För deras skull menar Folkpartiet att ett samlat grepp måste tas kring barn- och ungdomshälsa. Ansvaret för hälsofrämjande och förebyggande arbete samt för tidiga insatser för enskilda barn och ungdomar är splittrat på för många händer i dag. Det gör att barn hamnar mellan stolarna och inte får det stöd som de har rätt till. Vi skulle gärna se ett samlat grepp där MVC, BVC, socialtjänstens förebyggande verksamhet för barn och föräldrar, ungdomsmottagningar och en första linjens barn- och ungdomspsykiatri finns under ett tak. Elevhälsan ska ha del av sin arbetstid förlagd där för att samverka kring elever från skolan. (Delar ur Folkpartiets barnpolitiska program)

Inga kommentarer: