28 oktober 2010

Ett smusslande Sverige

På kort tid har flera korruptionsskandaler seglat upp i Sverige, nu senast härvan i Göteborg och det som skett i Örebro, tidigare både i Stockholm och Norrköping. Viktigt att påpeka att brotten utreds och att dom ännu inte har fallit, men ändå, visst har vi tidigare varit förskonade från detta?
Transparency International, TI, som årligen tar fram en ranking presenterades igår och visar att Sverige faktiskt har halkat ner några placeringar jämfört med tidigare. Ett par saker pekas ut som mest allvarliga hoten mot korruption i vårt land:
det ena handlar om att vi fortfarande använder oss av partipolitiskt förankrade revisorer i vår kommunrevision.
Det andra handlar om att vi fortfarande 2010 inte kan få kunskap om vilka som gett bidrag till våra politiska partier. Med hänvisning till valhemligheten värjer sig både Kristdemokraterna och Moderaterna mot att detta skall bli offentligt. Illa tycker jag, sådant bör tåla dagsljus och kritisk granskning av medborgarna. Självklart har allmänheten rätt att få veta!?
TI tar även upp något som jag bloggade om häromdagen - att skyddet för sk. whistleblowers måste stärkas. Den senaste skandalen i raden var det förfärliga som nyligen uppenbarades på äldreboendet i Kumla. Ett annat exempel som finns nära oss är Ingvar Bratt och avslöjandet av Boforsaffären, något som går till historien som en av Sveriges största företagsskandaler.
De människor som är modiga nog att våga offentliggöra sin vetskap om olika typer av skandaler som sker på våra privata och offentliga företag och verksamheter förtjänar alla heder och all respekt, men givetvis även ett bra skydd.

Inga kommentarer: